H.Kayen  © 2009 • Belangenvereniginghulten.nl  

sep 2013

aug 2013

juli 2013

juni 2013

Mei 2013

apr 2013

mrt 2013

feb 2013

jan 2013

---------------------------------------------------------------------------------------

2012

brabantsdagblad 9 oktober 2012

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bommen uit Hulten tot ontploffing gebracht

16 mei 2012

WINTELRE - De vier bommen die afgelopen maandag onschadelijk werden gemaakt in Hulten zijn woensdag in de buurt van Wintelre tot ontploffing gebracht.

Het ging om drie duizendponders en een vijfhonderdponder. Door het zachte weer van maandag was de ontmanteling in één dag voltooid. Aanvankelijk waren daar twee dagen voor uitgetrokken.

De vier bommen zijn woensdag ingegraven en bedekt met een berg zand. Bij de ontploffing klonk een doffe knal. Een regen van zand spatte op en in de grond ontstond een krater.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vier vliegtuigbommen ontmanteld in Hulten

 15 mei 2012

HULTEN - In de omgeving van Hulten zijn maandag vier zware vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog ontmanteld. De operatie verliep voorspoedig. Om half twaalf werd de laatste vliegtuigbom onschadelijk gemaakt. Omstreeks vier uur werd de omgeving weer vrijgegeven.

Bewoners uit de omgeving waar de bommen waren gevonden hoefden voor de ontmanteling hun huis niet uit. Uit voorzorg waren vanaf 's ochtends zeven uur wel de Burgemeester Letschertweg en de Burgemeester Ballingsweg afgesloten. Ook werd niet gevlogen op de naastgelegen vliegbasis Gilze-Rijen omdat het luchtruim boven de bommen was gesloten.

Blindgangers

De bommen, drie duizendponders en één vijfhonderdponder van Britse en Amerikaanse makelij, lagen in het verlengde van de start- en landingsbaan van vliegbasis Gilze-Rijen, bij de Burgemeester Ballingsweg. De vier blindgangers wareneind maart al gevonden, diep in de grond.

Tijdens de ontmanteling waren de projectielen afgeschermd met containers voor het geval er iets mis zou gaan. Medewerkers van de EOD (Explosieven Opruimingsdienst Defensie) hebben in de grond de bommen onschadelijk gemaakt. De ontmantelde bommen worden later deze week op een andere plek tot ontploffing gebracht. Voor de ontmanteling van de vliegtuigbommen was twee dagen uitgetrokken.

Doelwit

De bommen zijn in 1944 door Amerikaanse en Britse vliegtuigen tijdens de oorlog op de vliegbasis gegooid. De basis was voor de Duitsers van groot belang. Daarom was het een doelwit en werd het gebied vaak gebombardeerd. Deze bommen zijn afgeworpen op 15 augustus 1944. Op die dag bestookten 70 Lancaster-bommenwerpers het vliegveld. Ook de vliegvelden van Volkel en Eindhoven werden die dag aangevallen. Een op de vijf bommen wiegerde dienst.

De afgelopen jaren zijn veel niet-ontplofte bommen gevonden, tot dicht bij de Tilburgse wijk Reeshof aan toe. Soms moesten er mensen tijdelijk hun huis uit, maar dat was vooral uit voorzorg. Op de plek waar de vier bommen liggen, langs de burgemeester Ballingsweg, worden straks bomen geplant.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Akkoord bouw huizen Veenstraat Molenschot

 09 mei 2012

MOLENSCHOT - Defensie gaat akkoord met woningbouw aan de Veenstraat in Molenschot.

Dat heeft wethouder Willem Starreveld dinsdagavond bekend gemaakt. Officieel mogen de woningen er volgens de regels niet komen, maar Defensie heeft toegezegd geen bezwaar te maken. Ook de woningen in Hulten mogen er van Defensie komen.

In Molenschot is al jaren niet meer gebouwd. De aanwezigheid van geluidszoneringen gooiden steeds roet in het eten. Inmiddels ijvert de gemeente Gilze en Rijen al enkele jaren voor woningen aan de Veenstraat. Hier moeten 28 huizen komen op een voormalige agrarische locatie en een garagebedrijf. Om de woningen toch gebouwd te krijgen, lobbyt de gemeente bij Defensie. Met succes. De eerste tien huizen moeten volgend jaar gebouwd worden.

Het ministerie van Defensie heeft wel een voorwaarde: de gemeente moet toekomstige bewoners informeren over de geluidszones van de vliegbasis die gelden op de plek waar de woningen moeten komen. Het college van burgemeester en wethouders is blij met het oordeel van Defensie. "We hebben het meerdere malen bevestigd gekregen en ook de minister heeft het nog eens in een brief laten weten", meldt Starreveld.

Defensie gaat ook akkoord met de woningbouwplannen op Hultens End in Hulten. Op het sportveld en op de bedrijfslocatie ernaast moeten zeventien woningen komen, ook al in 2013.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gilze en Rijen: 'Provincie moet geld reserveren voor verbreding N282'

 16 april 2012

RIJEN/HULTEN - De provincie moet voor 2017 met geld over de brug komen voor de verbreding en verlegging van de oude Rijksweg in Rijen en Hulten, de N282.

In een brief aan de Gedeputeerde Staten dringt het college van Gilze en Rijen er op aan geld voor de weg te reserveren.

De gemeente wil nog dit jaar de procedure voor het bestemmingsplan opstarten.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Van der Valk: trek deel vergunning vliegbasis Gilze-Rijen in

 16 april 2012

DEN HAAG / GILZE en RIJEN - Motelbedrijf Van der Valk vroeg vrijdag bij de Raad van State om een gedeeltelijke intrekking van de geheime milieuvergunning van Vliegbasis Gilze-Rijen.

Beheerbedrijf Flamingo BV wil op die manier de geluidcirkel rond het vliegveld verkleinen waardoor het leegstaande hotelkamers kan ombouwen tot zorgwoningen. Volgens de raadsman van Flamingo Beheer BV kan de geluidcirkel rond het vliegveld best een stuk kleiner omdat er geen straalmotoren meer zouden worden getest.

Minister

De minister van infrastructuur en milieu, die de milieuvergunning heeft verleend, heeft het voorstel aan zijn collega van Defensie voorgelegd maar die wil er niets van weten. 'Defensie wil de huidige geluidruimte houden zoals hij is. Bovendien zijn we bezig met een nieuwe revisievergunning voor de luchtbasis. Maar de vergunning van Gilze-Rijen valt onder het staatsgeheim. We kunnen niet per onderdeel aangeven wat wel en wat niet gebruikt wordt omdat dat tot vrijgave van gevoelige militaire informatie zou leiden,' zei de woordvoerster van de minister.

Zorgwoningen

De raadsman zei dat Flamingo en Van der Valk groot belang hebben bij de zorgwoningen. Volgens Van der Valk is er grote behoefte aan zorgwoningen en kan het Motel Gilze daarvoor ruimte bieden. De woordvoerster van Infrastructuur en Milieu tekende aan dat zowel de rijksoverheid als de gemeente Gilze en Rijen niet meer woningen in de buurt van de vliegbasis willen hebben. De kans dat Van der Valk de hotelkamers tot woningen mag verbouwen is erg klein. Het concern zal moeten wachten tot de hotelmarkt weer aantrekt. Uitspraak volgt over enkele weken.

 


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Middeleeuwse opening Drie Musketiers

21 januari 2012

Vaandeldragers van het Sint Ambrosiusgilde uit Gilze geven voorafgaand aan de opkomst van de drie musketiers een presentatie op het schoolplein. Kinderen proberen op hun eigen manier mee te doen met de papieren vlaggetjes die ze gekregen hadden

HULTEN - De drie musketiers uit het boek van Alexandre Dumas heetten gistermiddag in Hulten niet Aramis, Athos en Porthos, maar Mike, Chantal en Maud.

Te paard kwamen de drie, ieder verantwoordelijk voor een van de onderdelen van het nieuwe Kindontmoetingscentrum De Drie Musketiers, naar het schoolplein om het centrum officieel te openen.

De paarden vormden de rode draad van de openingsdag. Deze begon, geheel passend binnen het thema van de dag, op manege Thielen in Tilburg. Daar deden de kinderen middeleeuwse spellen als zaklopen en wijnvat rollen, met aansluitend een middeleeuwse lunch. "Dat kwam neer op friet met knakworst eten van de tafel, zonder borden of bestek", vertelt directeur Mike van Oosten van basisschool Gerardus Majella. "Sommige kinderen schrokken daar een beetje van, want dat was toch niet zoals ze het thuis gewend waren?"

De opening betekent het begin van het eerste kindontmoetingscentrum in Gilze en Rijen. Naast de basisschool, die al sinds 16 december op de nieuwe locatie zit, hebben ook peuterspeelzaal Hummeldonk, kinderopvang Tierelantuin en buitenschoolse opvang De Musketiers er een plekje gekregen. Voor de peuterspeelzaal een uitkomst: "Voorheen deelden we een ruimte met de gymzaal, waardoor we veel tijd kwijt waren aan het slepen met spullen. Bij alles wat we kochten, moesten we ons afvragen of we het wel ergens kwijt konden", aldus Chantal Gulickx van Hummeldonk.

Het landelijk opererende Humanitas neemt zowel de kinderopvang als de buitenschoolse opvang voor haar rekening. Door die combinatie kunnen zowel de jonge als de wat oudere kinderen opgevangen worden. Precies wat de gemeente beoogt met de kindontmoetingscentra die de komende maanden opgeleverd worden: "Doorgaande leerlijnen zijn momenteel een trend binnen het onderwijs", vertelt Vanessa Timmer, projectleider vanuit de gemeente. "Omdat we in dit kindontmoetingscentrum een dagarrangement aanbieden, trekt het ook mensen uit omliggende plaatsen als Tilburg."

De aantrekkende werking moet zorgen dat het centrum gaat groeien. De school is gebouwd om honderd leerlingen kwijt te kunnen: dubbel zo veel als nu. In combinatie met de andere voorzieningen moet het aantal kinderen dat er terechtkan, groot genoeg worden om de toekomst zeker te stellen. In die zin een zekerder toekomst. Of, zoals wethouder Lau Lavooij het verwoordde: "Een grote toekomst voor een kleine school."

 

---------------------------------------------------------------------------------------

2011

Verbreding N282 bij Hulten roept nog veel vragen op bij fracties Gilze en Rijen

30 november 2011

RIJEN - De verbreding van de oude Rijksweg N282 tussen de Reeshof en de Oosterhoutseweg in Rijen roept met name bij Gemeentebelang nog veel vragen op. Andere partijen hadden deze week tijdens de raadscommissie Ruimte slechts enkele opmerkingen.

Kern '75, CDA en VVD gaan mee met het college en kiezen voor variant vijf: verbreding van de Rijksweg en een omweg rond Hulten via de Burgemeester Ballingsweg die vierbaans wordt. Hulten zelf wordt verkeersluw. Gemeentebelang en PvdA hebben zich nog niet uitgelaten over hun keuze.

Tot een echt debat kwam het deze week opnieuw niet. Partijen gaven sec hun visie. Ze sprongen daarbij vooral voor de inwoners van Hulten in de bres.

Roeken in Gilze en Hulten met succes verjaagd

22 november 2011

GILZE/HULTEN - De geluidsinstallaties om roeken te weren van overlastlocaties hebben op een aantal plekken succes geboekt.

Bij dorpshuis The Chump in Hulten en op de Nerhovensestraat in Gilze zijn de roeken inmiddels verdwenen.

Bij de Tilburgsebaan in Gilze heeft de installatie niet gewerkt. Hier worden de pogingen om de vogels te verjagen gestaakt. De roeken nestelen ook in een bos net buiten de bebouwde kom, waar de gemeente geen vergunning voor heeft om ze te verjagen.

In het Mollebos komt dit voorjaar opnieuw een installatie te staan om de overlast gevende vogels te verjagen.

In het park achter de Rabobank komt een vaste geluidsinstallatie. Tevens wordt hier een valkenier ingezet.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Gemeente past aanpak roeken aan

17 januari 2011

HULTEN/GILZE - Gekrijs, gepoep... Roeken bezorgen de inwoners van de kernen Gilze en Hulten regelmatig overlast.

De gemeente begon daarom twee jaar geleden met het aanpakken van de problemen die de bij wet beschermde vogels veroorzaken. De combinatie van het gebruik van geluidsinstallaties met angstkreten én de inzet van een valkenier hebben ervoor gezorgd dat de roeken langzaam maar zeker naar het buitengebied verhuizen. De vogeltrek is voor de gemeente reden om de aanpak van de overlast te wijzigen. Zo wordt in Hulten de geluidsinstallatie dit voorjaar uitgezet en op het dak van The Chump geplaatst, voor het geval de dieren terugkeren. In Gilze wordt de vaste installatie aan de Nerhovensestraat verwijderd en overgeplaatst naar achter het Bisschop de Vetplein. Omdat de roeken daar lastig zijn te bestrijden vanwege de dichte begroeiing, wordt daar ook een valkenier ingezet. Ook de overlast op de locatie van het gedeelte van de Tilburgsebaan binnen de bebouwde kom wordt op die manier bestreden.

Kinderen krijgen speelbos bij de kerk in Hulten

 22 november 2011

RIJEN - Het speelbos bij de kerk in Hulten krijgt vorm. In het bos wordt nog deze winter gesnoeid. In het voorjaar worden er speeltoestellen geplaatst.

Mike van Oosten, directeur van de basisschool, hoopt dat de kinderen in ieder geval nog voor de zomervakantie van hun nieuwe, natuurlijke speelomgeving kunnen genieten. Het speelbos wordt een verlengstuk van het schoolplein.

Het speelbos is een van de uitkomsten van het integraal dorpsontwikkelingsplan (iDOP). Het bos naast de kerk is momenteel niet toegankelijk voor het publiek. Inwoners gaven tijdens de discussie over de leefbaarheid van hun dorp aan hier graag een speelbos van te maken. De parochie heeft het bos inmiddels beschikbaar gesteld. "Deze winter halen we de lage begroeiing en eventueel een aantal dode bomen weg", zegt Van Oosten. "Het snoeihout dat we kappen, blijft in principe in het bos aanwezig, zodat de kinderen ermee kunnen spelen. Het moet een natuurlijke omgeving blijven."

De speeltoestellen op het kerkplein worden naar het bos verplaatst. "Afhankelijk van het budget komen er ook nieuwe toestellen", zegt de directeur. "Een wens van de kinderen is bijvoorbeeld een kabelbaan."

De gemeente tekent voor het groot onderhoud van het speelbos. De Hultenaren zelf verzorgen het klein onderhoud. Het college van Gilze en Rijen moet nog officieel een fiat geven aan het plan.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Geschiedenis van Gilze en Rijen samengevat in een lokale canon

 25 oktober 2011

GILZE - De Gilze en Rijense geschiedenis wordt samengevat in een canon. Deze opsomming met belangrijke gebeurtenissen wordt volgend jaar uitgegeven in boekvorm. Tevens zijn er plannen om een digitale tijdmachine te maken, waarin de verschillende historische gebeurtenissen op internet bekeken kunnen worden.

Heemkring Molenheide is initiatiefnemer van de lokale canon. De canon is vergelijkbaar met de landelijke versie, maar ingevuld met lokale geschiedschrijving. "Op deze manier willen we de geschiedenis van Gilze en Rijen toegankelijker maken", zegt Mariëlle van Hezewijk. "In korte compacte teksten met afbeeldingen zetten we de twintig belangrijkste gebeurtenissen op een rij."

Gedenkwaardige onderwerpen zoals Hilsondis, de 80-jarige oorlog en de vliegbasis ontbreken niet in de Gilze en Rijense canon. "We hebben veel boeken over onze geschiedenis. Er zijn boeken over Rijen, Gilze en Hulten, maar dat zijn complete geschiedschrijvingen. De canon is wordt veel makkelijker toegankelijk."

In het najaar van 2012 moet de canon klaar zijn. Dan verschijnt het in een klein boekje. De heemkring hoopt dat de canon ook in het onderwijs gebruikt gaat worden. 

Nieuwe toestellen in speeltuinen Gilze en Rijen

 5 oktober 2011

Het gaat om in totaal zeven toestellen die worden geplaatst op speelplekken aan e Marga Klompé-straat, het kerkplein in Hulten en de Heinsbergenstraat en Nerhovensestraat in Gilze.

Naast de zeven toestellen ter vervanging van de oude komen er volgend jaar op verschillende speelplekken ook nog extra speeltoestellen.

Gilze en Rijen - De gemeente Gilze en Rijen gaat in 2012 op vier verschillende speelplekken in de gemeente speeltoiestellen vervangen.

Omleiding N282 Hulten via Burgemeester Ballingsweg

 13 september 2011

HULTEN - De N282 bij Hulten omleiden via de Burgemeester Ballingsweg en de Burgemeester Letschertweg is het beste alternatief.

Dat blijkt uit de milieueffectrapportage (mer) die de gemeenten Gilze en Rijen en Tilburg gisteravond presenteerden in dorpshuis The Chump in Hulten. Bij de Reeshof en in Rijen kan de weg het beste vierbaans worden. De oude Rijksweg wordt volgens wethouder Willem Starreveld in ieder geval pas na 2015 verbreed.

De N282 is een drukke verkeersader die regelmatig volstroomt met verkeer. De weg wordt eveneens gebruikt als sluiproute van de A58 naar de A27. Om het verkeer ook in de toekomst te verwerken moet de weg breder worden. Hulten was daarbij een obstakel. In de milieueffectrapportage zijn zes varianten voor dit dorp onderzocht, van de huidige situatie tot een omleiding.

Voor Hulten sprongen twee opties er het meest bovenuit. In alternatief 4 loopt een nieuwe weg onder Het Blok door en sluit aan op de Burgemeester Letschertweg. In alternatief 5 wordt de Burgemeester Ballingsweg vierbaans en wordt het verkeer via deze weg omgeleid naar Tilburg.

Uit het onderzoek blijkt dat beide varianten het meest gunstig zijn voor Hulten. In beide varianten komt er 95 procent minder verkeer door Hulten, waardoor er minder geluidsoverlast is en ook de weg beter kan worden overgestoken.

Ad Laurijssen: "Alternatief 4 of 5 is de beste optie. Ik denk alleen wel dat de weg er pas rond 2020 ligt."

Alternatief 5 is goedkoper, omdat de weg er al ligt. Bovendien kent alternatief 4 volgens het onderzoeksbureau te veel afslagen op een kort stuk weg. "In theorie kan de weg het verkeer wel verwerken, maar in de praktijk zal dat lastiger blijken te zijn", legt Lydia Manders van Arcadis uit. Groot nadeel van een omleiding via de Burgemeester Ballingsweg zijn de stoplichten bij de landingsbaan van de vliegbasis. "Bij voorkeur moeten die verdwijnen, maar daar wil Defensie niet aan", zegt Manders. "De enige optie die overblijft is een tunnel, maar dat is duur en bovendien wil je uit veiligheidsoverwegingen de fietsers in het donker niet door een tunnel laten rijden."

Hultenaren zijn vooralsnog tevreden met de keuze voor de vijfde variant, maar blijven kritisch. "Wil je het dorp behouden, dan moet je voor variant vier of vijf kiezen", vindt Ad Marinus. "Het beste zou zijn om een vloeiende omleiding rond het dorp te creëren, maar die variant is niet onderzocht", vindt Marjolein Marinus. "Dat zal ook wel te veel geld kosten."

Informatieavond over N282 in The Chump in Hulten

 8 september 2011

Tijdens de informatieavond worden deze alternatieven uitgebreid toegelicht. Ook krijgen bezoekers de gelegenheid om vragen te stellen.

De bijeenkomst begint om 20.00 uur in het Hultense gemeenschapshuis The Chump en is voor iedereen gratis te bezoeken.

RIJEN - Wethouder Willem Starreveld mocht op 22 februari het integraal dorpsontwikkelingsplan van Hulten in het gemeenschapshuis The Chump in ontvangst nemen.

Gisteravond kwam het plan in de vergadering van de commissie Ruimte van de gemeente Gilze en Rijen, waar bleek dat alle vijf de fracties het iDOP steunen.

Voor de andere twee populairste projecten - het vormen van een dorpsplein en woningbouw - zijn de Hultenaren nog afhankelijk van de lopende mer-procedure. Aan de hand van de resultaten van dit rapport wordt straks besloten hoe de rijksweg N282 zal worden omgelegd, een essentieel besluit wat betreft de haalbaarheid van de iDOP-plannen.

De N282 is overigens niet het enige probleem waar Hulten mee te maken heeft. De nabijgelegen vliegbasis zorgt met haar vliegroutes en geluidscontouren voor veel beperkingen qua woningbouw.

Enkele commissieleden temperden het enthousiasme door nog wat kanttekeningen te plaatsen. Zo moet het college van burgemeester en wethouders van de gemeente volgens Jac Wouters (CDA) goed onthouden dat Hulten een kern is die al jaren te maken heeft met een krimpend inwonersaantal: "Er moet goed gekeken worden of de plannen van de dorpelingen passen bij de bevolkingssamenstelling waar Hulten in de nabije toekomst mee te maken heeft."

Hultenaren willen omlegging N282 en sterker dorpshart

Feb.  2011

HULTEN - Dinsdag werd op de derde en laatste bewonersavond het iDOP overhandigd aan de Hultenaren en aan het college van Gilze en Rijen. In het iDOP Hulten staan 25 actiepunten die de leefbaarheid van het dorp moeten verbeteren.

Verder blijkt uit het iDOP dat de Hultenaren een sterker dorpshart willen met The Chump, de basisschool en de kerk als centrum. Om dat te versterken wil Hulten het parochiebos veranderen in een speelbos met speeltoestellen voor de kinderen. Ook willen de inwoners het sportveld aan de Oude Baan naar het centrum, hetzij in een kleinere vorm. Zo'n zestig Hultenaren waren hiervoor in gemeenschapshuis The Chump.

HULTEN - De gemeenten Gilze en Rijen en Tilburg en de provincie Noord-Brabant houden dinsdag een informatieavond over de toekomst van de N282 tussen Rijen en de Tilburgse wijk Reeshof. Er bestaan op dit moment vijf alternatieven om te zorgen voor een betere doorstroming van het verkeer op de weg.

Hoewel het plan pas in juni van dit jaar, wanneer de eerste resultaten van de milieu-effectenrapportage (mer) bekend worden, in de gemeenteraad kan worden besproken, liet wethouder Starreveld weten snel een budget vrij te willen maken voor het realiseren van een van de meest gewenst projecten: het ombouwen van het bos naast de parochie tot een zogenoemd speelbos.

Of deze plannen worden verwezenlijkt, is afhankelijk van de nog lopende milieu-effectenrapportage (mer) rond de N282. De Hultenaren zien de Rijksweg het liefst ter hoogte van de Broekdijk naar het zuiden afbuigen om onder het Blok langs aan te sluiten op de N260. Zo ontstaat extra ruimte voor woningbouw in het zuiden.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Commissie omarmt iDOP voor Hulten

5 april 2011

RIJEN - Voor de eventuele verbreding van de oude Rijksweg N282 tussen Tilburg en Breda wordt begin volgend jaar een archeologisch booronderzoek uitgevoerd.

Langs de gehele weg wordt op verschillende plekken geboord.

De rijksweg staat op de nominatie om te worden verbreed. Hiervoor is inmiddels een aantal opties aangedragen. Met name ter hoogte van Hulten is de verbreding een struikelblok. Inwoners willen graag dat de weg ten zuiden van het dorp komt te liggen.

De varianten worden in een milieueffectrapportage onderzocht. Hiervoor is archeologisch onderzoek verplicht. "De resultaten van het archeologisch onderzoek worden meegenomen in het uiteindelijke voorkeurstracé", zegt de gemeentewoordvoerder.

Het geplande booronderzoek kan niet op alle vastgestelde punten plaatsvinden. "In theorie wordt om de paar meter geboord", legt de woordvoerder uit. "Maar in de praktijk blijkt dat er nogal wat obstakels zijn. Bijvoorbeeld huizen of leidingen. In 55 procent van de van tevoren bepaalde punten kunnen we daadwerkelijk boren."

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hultenaren moeten elkaar weer leren kennen

2 dec 2010

HULTEN - In Hulten zijn bewoners vaak niet goed op de hoogte van activiteiten en nieuwtjes in het dorp, vanwege de verspreide ligging van de buurtschappen en het oprukkende individualisme.

Dat is een van de conclusies na het tweede dorpsgesprek dat gisteravond in ontmoetingscentrum The Chump plaatsvond.

Het bosje bij de kerk in Hulten is nu nog gesloten voor publiek. In de eerste dorpsbijeenkomst kwam al naar voren dat Hultenaren dit bosje graag open willen hebben voor recreatie.

Zo weten bewoners lang niet altijd wie in welke van de vijf buurtverenigingen zit, worden de nieuwsbrieven van basisschool Gerardus Majella slechts matig gelezen en e-mails verdwijnen met een druk op de deleteknop in de virtuele prullenmand.

Het dorpsgesprek, waar zo'n 35 Hultenaren op afkwamen, is onderdeel van het integraal dorpsontwikkelingsplan (iDOP), dat bureau LOS Stadomland in samenwerking met de gemeente Gilze en Rijen uitvoert. Het plan behelst de toekomst van Hulten en de leefbaarheid in de dorpskern en de omliggende buurtschappen. Het grote verschil met reguliere toekomstplanning is dat burgers van tevoren zelf ideeën mogen aandragen en dat de gemeente daarmee aan de slag gaat.

Om de communicatieproblemen op te lossen moet de Belangenvereniging Hulten een grotere rol krijgen, vonden enkele bewoners tijdens een van de vijf workshops. Vertegenwoordigers van de buurtverenigingen moeten ook plaats nemen in de belangenvereniging. De basisschool, door veel Hultenaren beschouwd als spil in het dorpse netwerk, moet actiever worden betrokken in de informatievoorziening. Verder is het wenselijk dat een afgevaardigde van de school zitting heeft in de belangenvereniging. Daarnaast moet er één centraal infopunt komen, bijvoorbeeld bij The Chump. In totaal vinden er drie dorpsgesprekken in Hulten plaats. De eerste was in oktober. Het derde en laatste dorpsgesprek heeft plaats in februari.

Defensie herplant bomen bij Hulten

3 dec 2010

HULTEN - Defensie gaat vanaf volgende week bomen herplanten in een groot bos bij vliegbasis Gilze Rijen. Begin dit jaar werd vijftien procent van Het Blok, zoals het bos in Hulten heet, rigoureus gekapt.

Volgens de luchtmacht was dat nodig om veiliger te kunnen vliegen. Inwoners van Hulten waren woedend overde kaalslag.

Als het weer het toe laat gaan maandag de eerste bomen de grond in. Voor de kerstdagen moeten de werkzaamheden zijn afgerond.

---------------------------------------------------------------------------------------

2010

De omwonenden wisten van niets. Ze voelen zich overvallen door de actie van defensie. In totaal werd zo'n vijftien procent van het Blok, zoals het bos bij Hulten heet, weggehaald. Volgens een woordvoerder van defensie was het pure noodzaak.

Inwoners Hulten boos om bomenkap

2 maart 2010

HULTEN - Verschillende inwoners van Hulten zijn boos op defensie. Een groot stuk bos naast de vliegbasis is rigoureus gekapt. Volgens de luchtmacht was dat nodig om veiliger te kunnen vliegen.